Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Τι έμαθα από τα παραμύθια - Μέρος 1 - Ο Τζακ και η φασολιά

Βρήκα λοιπόν αυτό το μεγάλο βιβλίο με παραμύθια, που ομολογουμένως κάθε παραμύθι είναι αρκετά απλωμένο και λέω, να ρε, αυτά είναι η κανονική έκδοση, όχι τα άλλα που είναι 2 σελίδες με εικόνες, και που κόψε από δω κόψε από κει, χάνεις τη λογική συνέχεια. Αυτά είναι που σου δίνουν όλη την εικόνα.

Και πιάνω το τζακ και τη φασολιά (τι το 'θελα κι εγώ...)

Διαβάζω λοιπόν:

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε μια φτωχή γυναίκα με το γιο της, τον Τζακ, σε ένα μικρό εξοχικό σπιτάκι. Καθώς οι μέρες περνούσαν, σχεδόν όλα τα πράγματα στο σπίτι είχαν πουληθεί για να αγοράσουν φαγητό.
Ώπα ώπα ώπα.... πάρτο αλλιώς... Είναι σε αγροτικό σπίτι, οκ, δεν έχουν εισόδημα, αλλά αντί να καλλιεργούν το φαγητό τους, ξεπουλάνε τα πάντα για να τη βγάλουν μια μέρα ακόμα; Σημερινή Ελλάδα μου θυμίζει αυτό...

Ήρθε μια μέρα που είχε μείνει μόνο η αγελάδα που τους έδινε γάλα κάθε πρωί. Αλλά σύντομα έπαψε να τους δίνει γάλα. Έτσι η μητέρα του Τζακ αποφάσισε να την πουλήσει.
Ηθικό δίδαγμα 1: Όταν κάτι/κάποιος σου είναι άχρηστος, τον πετάς (σα στυμμένη λεμονόκουπα).
Ηθικό δίδαγμα 2: Όταν έχεις κάτι άχρηστο, προσπαθείς να το πουλήσεις για να το φορτώσεις σε κάποιον άλλο πιθανόν εξαπατώντας τον.

"Τζακ πήγαινε στην αγορά και πούλησέ την σε καλή τιμή" είπε η μητέρα του Τζακ. "Μην ανησυχείς μητέρα, θα κάνω καλή συμφωνία" είπε ο Τζακ.
Λογικό, καθώς o Τζακ, έχει χρόνια εμπειρία εμπορίου, ξέρει τι είναι η αγορά, ξέρει τις τιμές που παίζουν οι αγελάδες αυτό τον καιρό, και γενικά ρε παιδί μου, είναι φοβερός καταφερτζής και παζαρευτής. Που η τελευταία φορά που βγήκε από το σπίτι ήταν πριν 2 χρόνια όταν έψαχνε το πουλί του. Πέρασαν 4 μέρες για να καταλάβει ότι ήταν ανάμεσα στα πόδια του...

Κλειδαράς ΕΡΤ - χωρίς πλάκα;

Δηλαδή, για να καταλάβω:
Έπρεπε να ανοίξουν τις πόρτες του ραδιομεγάρου. 
Ωραία ως εδώ! Δε λέμε όχι!

Μικρή παρένθεση, την τελευταία φορά που κοίταξα, οι πόρτες αυτές, δεν ήταν ακριβώς και η Μαύρη Πύλη της Μόρντορ:













Όπως αναφέρει ένα σχετικό άρθρο εδώ, ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΡΤ ανέλαβε κι έκανε τη διαπραγμάτευση, προφανώς κοπίασε πολύ και έτσι ήρθε σε συμφωνία με την εταιρία "ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΔΗΜ. ΧΡΗΣΤΟΣ" (πήραν δηλαδή τηλέφωνο κλειδαρά) και μια και η συμφωνία έγινε επιλέγοντας τη χαμηλότερη δυνατή τιμή, εγώ, κι εσύ, κι ο παραδίπλα, πληρώσαμε από την τσέπη μας μόνο €4.500.

Να εδώ και το σχετικό έγγραφο της απόφασης.

Ρε πάτε καλά;