Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Τι έμαθα από τα παραμύθια - Μέρος 1 - Ο Τζακ και η φασολιά

Βρήκα λοιπόν αυτό το μεγάλο βιβλίο με παραμύθια, που ομολογουμένως κάθε παραμύθι είναι αρκετά απλωμένο και λέω, να ρε, αυτά είναι η κανονική έκδοση, όχι τα άλλα που είναι 2 σελίδες με εικόνες, και που κόψε από δω κόψε από κει, χάνεις τη λογική συνέχεια. Αυτά είναι που σου δίνουν όλη την εικόνα.

Και πιάνω το τζακ και τη φασολιά (τι το 'θελα κι εγώ...)

Διαβάζω λοιπόν:

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε μια φτωχή γυναίκα με το γιο της, τον Τζακ, σε ένα μικρό εξοχικό σπιτάκι. Καθώς οι μέρες περνούσαν, σχεδόν όλα τα πράγματα στο σπίτι είχαν πουληθεί για να αγοράσουν φαγητό.
Ώπα ώπα ώπα.... πάρτο αλλιώς... Είναι σε αγροτικό σπίτι, οκ, δεν έχουν εισόδημα, αλλά αντί να καλλιεργούν το φαγητό τους, ξεπουλάνε τα πάντα για να τη βγάλουν μια μέρα ακόμα; Σημερινή Ελλάδα μου θυμίζει αυτό...

Ήρθε μια μέρα που είχε μείνει μόνο η αγελάδα που τους έδινε γάλα κάθε πρωί. Αλλά σύντομα έπαψε να τους δίνει γάλα. Έτσι η μητέρα του Τζακ αποφάσισε να την πουλήσει.
Ηθικό δίδαγμα 1: Όταν κάτι/κάποιος σου είναι άχρηστος, τον πετάς (σα στυμμένη λεμονόκουπα).
Ηθικό δίδαγμα 2: Όταν έχεις κάτι άχρηστο, προσπαθείς να το πουλήσεις για να το φορτώσεις σε κάποιον άλλο πιθανόν εξαπατώντας τον.

"Τζακ πήγαινε στην αγορά και πούλησέ την σε καλή τιμή" είπε η μητέρα του Τζακ. "Μην ανησυχείς μητέρα, θα κάνω καλή συμφωνία" είπε ο Τζακ.
Λογικό, καθώς o Τζακ, έχει χρόνια εμπειρία εμπορίου, ξέρει τι είναι η αγορά, ξέρει τις τιμές που παίζουν οι αγελάδες αυτό τον καιρό, και γενικά ρε παιδί μου, είναι φοβερός καταφερτζής και παζαρευτής. Που η τελευταία φορά που βγήκε από το σπίτι ήταν πριν 2 χρόνια όταν έψαχνε το πουλί του. Πέρασαν 4 μέρες για να καταλάβει ότι ήταν ανάμεσα στα πόδια του...


Στο δρόμο για την αγορά είδε έναν γέροντα να κάθεται κάτω από ένα δέντρο (και ψωλάριζε). "Αγαπητό μου αγόρι" είπε ο γέροντας, "που πας;". "Πηγαίνω στην αγορά να πουλήσω αυτή την αγελάδα" είπε ο Τζακ.
"Μου φαίνεται ότι είσαι πολύ τυχερός" είπε ο γέροντας, "μπορώ να σε γλυτώσω από τον κόπο να πας στην αγορά". Κι έβγαλε από την τσέπη του 5 μαγικά φασόλια.
Εδώ ο μικρός επιχειρηματίας καλείται να αγοράσει γουρούνι στο σακί. Δεν υπάρχει τρόπος να πιστοποιήσει ότι τα φασόλια είναι μαγικά.
Επίσης ακόμα κι αν είναι, δεν ξέρει σε τι χρησιμεύουν.
Επίσης, ακόμα κι αν ήξερε ότι θα φυτρώσει μια τεράστια φασολιά, αυτό δεν θα του εξασφάλιζε φαγητό την επόμενη μέρα (εκτός αν έδινε κανένα τόνο φασόλια τη μέρα, και τρώγανε όλη μέρα φασόλια, ούτε να φανταστώ το αποτέλεσμα δεν θέλω...).
Επίσης, ήδη έγραψε στα παπάρια του τη μάνα του που της είπε ότι θα πουλήσει την αγελάδα στην αγορά σε καλή τιμή.

Ο Τζακ ήταν αφελές αγόρι (μαλάκας δηλαδή). "Μαγικά φασόλια! Η μητέρα θα ευχαριστηθεί με αυτά". Δέχτηκε λοιπόν τη συμφωνία. Ο γέροντας έδωσε τα φασόλια και πήρε την αγελάδα (η οποία παρεμπιπτόντως του ήταν άχρηστη, εκτός αν την έσφαζε για κρέας, γιατί από γάλα, γιοκ). Ο Τζακ έτρεξε όλο χαρά στο σπίτι του. Όταν έφτασε, η μητέρα ρώτησε "Γύρισες κιόλας από την αγορά; Έκανες καλή συμφωνία για την αγελάδα; (ουουου, θα ξετρελαθείς μόλις ακούσεις). "Ναι" είπε ο Τζακ και της έδειξε τα φασόλια. Η μητέρα του Τζακ θύμωσε τόσο πολύ, και πέταξε τα φασόλια έξω από το παράθυρο. "Κοίτα τι έκανες" τον μάλωσε. "Δεν μας έμεινε τίποτα άλλο να πουλήσουμε" (μόνη της έννοια ήταν πως θα ξεπουλήσει τα πάντα. Μάλλον ξαδέρφη του Σαμαρά ήταν). Ο καημένος ο Τζακ στενοχωρήθηκε πολύ. Τον πήραν τα κλάματα μέχρι να κοιμηθεί.

Το επόμενο πρωί ξύπνησε απότομα γιατί κατάλαβε ότι το δωμάτιό του ήταν ακόμα σκοτεινό. Έτρεξε στο παράθυρο και είδε ότι μία τεράστια φασολιά έριχνε τον ίσκιο της πάνω στο σπίτι. Η φασολιά έμοιαζε να φτάνει μέχρι τον ουρανό. "Ήταν στ' αλήθεια μαγικά αυτά τα φασόλια" σκέφτηκε, και ξεκίνησε να σκαρφαλώνει. Σύντομα έφτασε στην κορυφή και βρέθηκε σε μία χώρα πάνω από τα σύννεφα. Είδε ένα τεράστιο κάστρο και αποφάσισε να το εξερευνήσει. "Αναρωτιέμαι αν μένει κανείς εδώ" σκέφτηκε και χτύπησε την πόρτα. Μια ευγενική γυναίκα του άνοιξε. "Ο άντρας μου είναι γίγαντας. Φύγε γρήγορα γιατί όταν γυρίσει για βραδινό, θα σε φάει" του είπε. Ο Τζακ την παρακάλεσε και την ικέτεψε τόσο πολύ που η καλόκαρδη γυναίκα τον πήρε μέσα, του έδωσε φαγητό και τον έκρυψε σε ένα χάλκινο καζάνι.
Μαλακία της, αλλά που να φανταστεί κι αυτή η κακομοίρα σε τι κωλόπαιδο θα εξελισσόταν το μαλακιστήρι.

Όταν ο γίγαντας γύρισε σπίτι, μύρισε γύρω και είπε "Μυρίζω το αίμα ανθρώπου. Θα τον σκοτώσω". "Πρέπει να ονειρεύεσαι" είπε η γυναίκα του, "φάε το φαγητό σου γιατί θα κρυώσει". Ο γίγαντας ξανά μύρισε τον αέρα και κάθισε να φάει. Έφαγε ένα τεράστιο γεύμα και μετά πήρε μπροστά του ένα σακούλι χρυσά νομίσματα και άρχισε να τα μετράει. Σύντομα τον πήρε ο ύπνος. Ο Τζακ, βγήκε από το καζάνι, πήρε το σακούλι με τα χρυσά νομίσματα και το έσκασε. Έφτασε ασφαλής στο σπιτικό του. Η μητέρα του ήταν πανευτυχής που είδε το Τζακ με το σακούλι με τα χρυσά νομίσματα.
Ξεπερνάμε το γεγονός για την αναφορά στο αίμα και στο γεγονός ότι κάποιος είχε την πρόθεση να φάει έναν άνθρωπο.
Εκτός από αυτό όμως, το τσογλανάκι έγινε κλεφτρόνι, και αυτό είναι οκ προφανώς, γιατί η μάνα του η καριόλα ήταν κατάχαρη με τα κατορθώματα του κανακάρη της. 

Μερικές μέρες αργότερα, ο Τζακ σκαρφάλωσε ξανά στη φασολιά και πήγε στο κάστρο του γίγαντα (όχι που δεν θα ξανά πήγαινε. Είχε κι άλλα να κλέψει). Ο γίγαντας είχε φέρει μαζί του μία μαγική κότα που έκανε χρυσά αβγά. Όταν ο γίγαντας αποκοιμήθηκε, ο Τζακ έκλεψε την κότα και την πήγε σπίτι του. Όταν η μητέρα του Τζακ είδε την κότα και τα χρυσά αβγά ήταν κατενθουσιασμένη. "Τώρα τελείωσαν τα προβλήματά μας" είπε.
Έτσι! Γιατί το να δουλέψει κάποιος είναι μαλακία. Ενώ το να κλέψεις και να επωφεληθείς ξένη ιδιοκτησία είναι παράδειγμα προς μίμηση. Για το αν το γίγαντας είχε πρόβλημα από την απώλεια των παραπάνω, ούτε κουβέντα.
Μάθημα: Κλέψε αν χρειαστείς, και γράψε στα παπάρια σου τον δίπλα.

Μερικές μέρες μέρες αργότερα, ο Τζακ (ο αχόρταγος) πήγε πάλι στο κάστρο του γίγαντα. "Όχι, δεν θα σε βάλω μέσα. Έχεις κλέψει ήδη τη μαγική κότα και το σακούλι με το χρυσάφι του άντρα μου" είπε η γυναίκα (επιτέλους και μία λογική αντίδραση). Ο Τζακ την παρακάλεσε τόσο πολύ που τον λυπήθηκε και τον έμπασε στο σπίτι.
Ναι, ναι, λογικό μου φαίνεται... Αφού μπορώ σχεδόν να ακούσω τη συνομιλία:
__Ρε πουστράκι πάλι εσύ εδώ;
_Σααααας παρακαλώ, αφήστε με να μπω μέσα.
__Για μαλάκα με περνάς; Όχι.
_Μα έεεελα.
__Όχι. Τις τελευταίες δύο φορές μας έχεις κατακλέψει. Δεν έχεις αφήσει τίποτα να μην το κλέψεις.
_Μα σε παρακαλώ, έχω ακόμα κάτι τις να βουτήξω.
__Δεν γίνεται, δεν είναι σωστό.
_Μα σε παρακαλώ,
__Όχι.
_Μα έλα. Δεν θα σας τα κλέψω όλα, θα σου αφήσω τ'@@ του άντρα σου.
__Άντε, εντάξει, πέρνα.

Κρύφτηκε μέσα στο ντουλάπι. Αυτή τη φορά, όταν ο γίγαντας ήρθε για βραδινό, είχε μια χρυσή μαγική άρπα μαζί του (αυτός πάλι που πάει και τα βρίσκει αυτά, δεν μας λέει). Όταν ο γίγαντας κοιμήθηκε, ο Τζακ βγήκε από την κρυψώνα του να κλέψει την άρπα. Μόλις την ακούμπησε, αυτή σταμάτησε να παίζει και προς έκπληξη του Τζακ, ο γίγαντας ξύπνησε (Πάρτα βλακάκο. Εεεε, μα! Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη...). "Θα σε σκοτώσω" φώναξε και άρχισε να κυνηγάει τον Τζακ. Ο Τζακ άρχισε να κατεβαίνει τη φασολιά όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Φτάνοντας κάτω, και, καθώς ο γίγαντας είχε αρχίσει κι αυτός να κατεβαίνει τη φασολιά, πήρε ένα τσεκούρι και άρχισε να την κόβει. Με ένα γερό χτύπημα την έριξε κάτω. Ο γίγαντας έπεσε με ένα τρομακτικό γδούπο. Προς μεγάλη χαρά του Τζακ, ο γίγαντας είχε σκοτωθεί. "Δεν θα είμαστε ποτέ ξανά φτωχοί μητέρα" είπε ο Τζακ και η μητέρα του τον αγκάλιασε χαρούμενα (;;;). Τίποτα δεν τους έλειψε ξανά, και έζησαν αυτοί καλά, κι εμείς καλύτερα (και μια τσουβάλα πίτουρα που λέει και η Αγάπη).
Κι ο γίγαντας, στα ΣΚΑΤΑ.

Απλά πράγματα.

Ανακεφαλαίωση:
1. Όταν πεινάς, δεν αρχίζεις να παράγεις το φαγητό σου, αλλά ξεπουλάς τα πάντα (Ελλάδα style).
2. Όταν κάποιος σου είναι άρχηστος, είναι οκ να τον πετάξεις στα σκατά.
3. Όταν κάτι σου είναι άχρηστο, μπορείς να το φορτώσεις σε κάποιον άλλο πουλώντας το.
4. Όταν δεν έχεις στον ήλιο μοίρα, μπορείς να αρχίσεις να κλέβεις.
5. Η κλεψιά δε λέει τίποτα από μόνη της, αν δεν κάνει παρέα με την απληστία. Πρέπει να κλέψεις κι άλλο.
6. Μπορείς να γλύψεις και να κοροϊδέψεις τους άλλους προκειμένου να καταφέρεις αυτό που θέλεις.
7. Αν κάποιος σταθεί στο δρόμο σου, μπορείς να τον σκοτώσεις.
8. Η εικόνα της σωστής μάνας είναι να επικροτεί και να επιβραβεύει τέτοιες συμπεριφορές.

Βρε τι μαθαίνει κανείς από τα παραμύθια...

Έτσι μου έρχεται να γράψω μια παραλλαγή:
"Ο Τζακ και η φασολιά: Μία διαφορετική εκδοχή με εναλλακτικό τέλος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου