Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Ζητείται κοπέλα εμφανίσιμη

Τυχαίνει, αυτούς τους χαλεπούς καιρούς να παίρνω μία μικρή γεύση του πως είναι να ψάχνεις για δουλειά. Όχι από πρώτο χέρι, αλλά ας πούμε "από σχετικά κοντά".

Πριν ξεκινήσω με το στολίδι (αγγελία) που συνάντησα, και το οποίο βρήκα λάθος, σε πολλά επίπεδα, ας δούμε τι παίρνει σήμερα ένας νέος  (=κάτω των 25) χωρίς προϋπηρεσία.

Πάμε στο http://ergatika.gr/sse/egsse/ όπου μόλις βάλεις το "κάτω των 25 χωρίς προϋπηρεσία", σου βγάζει αυτό:

Αυτό από μόνο του, δίνει μια εικόνα, αλλά μόλις πας στο http://aftertax.gr/ για να δεις τι σημαίνει το €510 σε καθαρά, παίρνεις το παρακάτω:
Έτσι λοιπόν, αν έχεις τελειώσει το σχολείο και το πανεπιστήμιο και πας σε μια επιχείριση, και αποφασίσει ο άγιος εκεί εργοδότης να σε πάρει χωρίς προϋπηρεσία, θα σου δίνει €431 το μήνα για να ζήσεις, και όλοι ξέρουμε ότι στα ύψη που έχει πάει ο καφές στη γλυφάδα, το σουβλάκι στο μοναστηράκι, και το iphone 6 super plus duper extra premioum kai t'@@ mas kouniountai μοντέλο, δεν γίνεται να το βγάλεις το μήνα.


Μια σημείωση: ο παραπάνω εργοδότης, παρ' όλο που θα σου δώσει μόνο €431 (για την πρώτη δόση του iphone 6) χαρακτηρίζεται ως άγιος, διότι σε παίρνει χωρίς να έχεις προϋπηρεσία, και αυτό αυτομάτως τον καθιστά άγιο. Γιατί βέβαια, τώρα το μάθαμε όλοι, και μέχρι και η κουτσή Μαρία ζητάει προϋπηρεσία, και έτσι όλοι βρίσκονται στο φαύλο κύκλο "δε βρίσκω δουλειά γιατί δεν έχω προϋπηρεσία, γιατί δε βρίσκω δουλειά, γιατί δεν έχω προϋπηρεσία, γιατί δεν έχω δουλειά, γιατί δεν έχω προϋπηρεσία, γιατί...".

Τέλος πάντων, έχοντας δεδομένο το αυτονόητο της σημερινής δύσκολης κατάστασης, συναντάω αυτό το "στολίδι", που μου τραβάει την προσοχή για πολλούς λόγους:
Από που να το πρωτοπιάσω.

Κατ' αρχάς, πανίβλακα, το ότι ζητάς ΚΟΠΕΛΑ, αποτελεί από μόνο του διάκριση. Ξέρω ότι δεν σου κάνει καμία αίσθηση, και όλοι θεωρούν φυσιολογικές τις αγγελίες του στυλ "ζητείται μουνί με δικό του χυσόπανο για απογευματινή εργασία ως γλάστρα. Δίδεται τυρόπιτα στο σχόλασμα, και κουπόνι €10 για το θέατρο κατόπιν κλήρωσης", αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε. Και αυτό τι σημαίνει για μένα; Ότι αν δε βάλω βυζιά, δεν πρόκειται να βρω δουλειά;

Εκτός το ότι ζητάς κοπέλα, ζητάς να είναι ΕΜΦΑΝΙΣΙΜΗ, το οποίο είναι σεξιστικό στα όρια του ρατσισμού. Ποιος ρε αρχίδι θα κρίνει αν η κοπέλα είναι "εμφανίσιμη"; Εσύ; Αν κρίνω τα μυαλά που κουβαλάς από τις αγγελίες που γράφεις, αναρωτιέμαι αν η μαμά σου έχει κι άλλο καμάρι σαν κι εσένα να διαιωνίζει τη ράτσα του Ελληνάρα.

"Με μεγάλη εμπειρία στον καφέ". Στα 23; Και βέβαια! Αν πίνει καφέ από τα 15, μέχρι στιγμής θα έχει 8 χρόνια εμπειρίας στον καφέ. Ηλίθιε! Αν είχε μεγάλη εμπειρία στον καφέ, και προϋπηρεσία σε φούρνο, αυτό σημαίνει ένα πράγμα ρε καραγκιόζη. Ότι από τότε που τελείωσε το σχολείο, δουλεύει στο φούρνο ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ ΤΗΣ! Και προφανώς δεν θα φύγει από εκεί να έρθει να βλέπει τη φάτσα σου.

Τέλος, αξίζει να σταθούμε στην τελευταία λεπτομέρεια. Ζητείται κοπέλα, έως 23 ετών. Όχι παραπάνω. Μέχρι 23. Γιατί; Γιατί άραγε;
Γιατί, θυμίζω από παραπάνω, αυτός που είναι κάτω από 25, παίρνει πολύ λιγότερα βάσει νόμου από τον άνω των 25. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο εξυπνοπούλι της αγγελίας, να σε κρατήσει και να σε ξεζουμίσει για 2 ολόκληρα χρόνια πριν σε απολύσει γιατί "δεν είσαι πια όπως τις αρχές, κι έχεις γίνει αδιάφορη".

Αυτή, είναι μόνο μία από τις χιλιάδες "γεύσεις" που κυκλοφορούν εκεί έξω, και σε κάνει να αναρωτιέσαι, γιατί το "μέλλον της Ελλάδας", οι νέοι, ο πληθυσμός που θα έπρεπε να είναι ο πιο ενεργός εργασιακά, η δύναμη που έχει μέσα της τη μεγαλύτερη ζωντάνια και δημιουργική προοπτική, να καλείται να ζήσει με €431 το μήνα.

Κι έτσι, για να κάνουμε και όλους τους υπολογισμούς, όταν περάσει αυτός ο χρόνος και σε απολύσει, γιατί ήρθε η ώρα να πάρει την επόμενη εμφανίσιμη κοπέλα έως 23, αυτή θα είναι η αποζημίωση:

Συγχαρητήρια.

Πάμε μπροστά!

Αναμφίβολα...

2 σχόλια:

  1. Φίλε ή φίλη που έγραψες αυτό το άρθρο,επίτρεψε με να σου παραθέσω την άποψη μου και ας μην συμφωνήσεις με αυτήν.
    Αρχικά όταν παραθέτεις μία άποψη το να τη "διανθίζεις" με βωμολοχίες και χαρακτηρισμούς με κεφαλαία γράμματα ούτε την κάνει δυνατότερη ούτε αυτομάτως κάνει αυτόν/η που την κατέθεσε να έχει δίκιο. Το αντίθετο μάλιστα.
    Οι εργοδότες που περιγράφεις δεν κάνουν κάτι παράνομο. Οι νόμοι που ψηφίστηκαν από άλλους τους το επιτρέπουν. Και οι άλλοι ψηφίστηκαν για να ψηφίζουν νόμους και να νομοθετούν από εμάς, από όλους τους έλληνες που έχουν δικαίωμα ψήφου δηλαδή. Επομένως, κατανοώ την αγανάκτηση σου αλλά σε λάθος ανθρώπους απευθύνεσαι. Κατά την ταπεινή μου άποψη, στρέψε όλη σου την οργή σε αυτούς που επιτρέπουν στους εργοδότες που περιγράφεις να εκμεταλεύονται τους νέους και τις νέες κατά αυτόν τον τρόπο.
    Βάλε στην άκρη το μίσος και το άδικο που ξεχυλίζει μέσα σου και σκέψου με το μυαλό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε ή φίλη ανώνυμε, έλα, πες την αλήθεια, είσαι ένας απ' αυτούς τους εργοδότες ε?
      Το άρθρο δεν πραγματεύεται πολιτική, ούτε οικονομία, πραγματεύεται τις απόψεις ενός ανθρώπου απέναντι σε διάφορες εικόνες που συναντάει στη σύγχρονη Ελλάδα. Καλές, κακές, αυτές είναι.

      Τώρα, αν θες να το δούμε πιο σφαιρικά και γενικόλογα το θέμα, όπως έκανες κι εσύ, τότε σου προτείνω να ξαναδιαβάσεις το άρθρο, γιατί αντελήφθης μόνο το μισό του νόημα. Γίνονται βέβαια αναφορές στα μισθολογικά για των οποίων τους νόμους μιλάς, γίνονται όμως αναφορές και σε άλλα τόσα πανηλίθια πράγματα, που δεν τα καλύπτει ούτε τα επιβάλλει κανένας νόμος. ("εμφανίσιμη"?? "έως 23"??).

      Ότι τί? Οι πολιτικοί φταίνε για όλα που κάθονται εξ αποστάσεως και υπογράφουν χαρτιά, ενώ οι εργοδότες που τα εφαρμόζουν και τα εκμεταλλεύονται όλα στο έπακρο δε φταίνε σε τίποτα? Το είπες μόνος/η σου στο σχόλιό σου: "αυτούς που ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ στους εργοδότες". Άρα παλιότερα, το μόνο που χώριζε τους εργοδότες απ' το να ξεφτιλίζουν τα πάντα, ήταν ότι ήταν παράνομο?
      Είναι ακριβώς αυτή η συμπεριφορά που δημιούργησε την εικόνα της χώρας μας όπως είναι σήμερα: Το μονοδιάστατο προσωπικό συμφέρον και η πάση θυσία υπεράσπισή του. Το μηδενικό φιλότιμο (που μας αρέσει να κοκορευόμαστε ότι μόνο στη γλώσσα μας υπάρχει, στην ψυχή μας πάλι καθόλου).

      Διαγραφή