Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014

Παιχνίδια για παιδιά!

Έτσι λοιπόν, βρέθηκα σε ένα πολυκατάστημα παιχνιδιών για να πάρω μερικά δωράκια Χριστουγέννων.

Δεν μπόρεσα να μην παρατηρήσω τη διάκριση που γίνεται ανάμεσα στα "παιχνίδια για κορίτσια" και τα "παιχνίδια για αγόρια".

Σε γενικές γραμμές διαφωνώ με την ιδέα αυτή, παρ' όλο που αποδέχομαι ότι παιχνίδια όπως το "Βάψε τα νύχια σου και τη μούρη σου και γίνε σαν πουτάνα" απευθύνεται κυρίως σε κορίτσια.

Τα συγκεκριμένα στερεότυπα που χωρίζουν τις δραστηριότητες των παιδιών ανάλογα με το φύλο τους και όχι ανάλογα με τις ικανότητες και τις κλίσεις τους, έχει οδηγήσει τα παιδιά, από μικρά, στη διαπίστωση ότι η γυναίκα είναι για να είναι νοικοκυρά και να κάνει δουλειές του σπιτιού και ο άντρα είναι για να πιο μάτσο και κουλ επαγγέλματα. Έτσι κατά βάση το αγοράκι ονειρεύεται να γίνει γιατρός, αρχιτέκτονας, πιλότος κλπ, και το κοριτσάκι ονειρεύεται να γίνει καθαρίστρια, νοσοκόμα, κομμώτρια κλπ.

Και για να δούμε και μερικά παραδείγματα, ορίστε:Και αντίστοιχα για τα αγοράκια:Και αυτά μάλιστα ήταν επιμελώς χωρισμένα σε ορόφους. Ναααα κάτι ταμπέλες, σε αυτό τον όροφο έχει παιχνίδια για κορίτσια. Στον άλλο, παιχνίδια για αγόρια.

Δηλαδή τα τηλεκατευθυνόμενα αυτοκινητάκια είναι μόνο για αγόρια; Για δώσε ένα σε ένα κορίτσι, να δεις πόσες ώρες θα φάει παίζοντας μαζί του.

Ακόμα και παιχνίδια που έχουν και αγόρια και κορίτσια στις φωτογραφίες, όπως π.χ. το κουζίνα-μαγειρεύω, προωθούνται διαφορετικά. Αυτό που έχει κοριτσάκι πάνω είναι "μάθε μωρή να μαγειρεύεις μπας και βρεις κανα μαλάκα να παντρευτείς" ενώ εκεί που έχει φωτογραφία με αγοράκι είναι "ο άντρας που μαγειρεύει είναι ΣΕΦ" (high επάγγελμα κι έτσι...):


Όλα αυτά, εμένα μου φαίνονται μαλακίες.

Τα παιδιά είναι παιδιά, και η ανάγκη για ανακάλυψη και έκφραση, η δημιουργικότητα και ανάπτυξη της δεξιοτεχνίας και της φαντασίας είναι κοινά εξίσου σε αγόρια και κορίτσια.

Ο κανόνας θα έπρεπε να είναι διαφορετικός, όσον αφορά στα παιχνίδια για παιδιά:


Έτσι, φεύγοντας, έπεσε το μάτι μου σε κάτι που κατατάσσω στα "εκτός συναγωνισμού":


Αυτή εδώ η μαλακία, το μόνο που κάνει είναι να του πατάς ένα κουμπί δίπλα στο αυτί, και αυτό να ρεύεται και να κλάνει χωρίς σταματημό.

Ε, όπως αντιλαμβάνεστε, πάτησα το κουμπί σε 5-6 τέτοια, κι έφυγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου