Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Προσέξτε μην παχύνετε στον ύπνο σας

Είναι προφανές ότι στο internet μπορείς να συναντήσεις όλων των ειδών τα άρθρα. Από έγκυρα μέχρι σκουπίδια. Το δεύτερο είδος το βρίσκεις πολύ εύκολα σε site με το χαρακτήρα πρωινής εκπομπής.

Ένα λαμπρό παράδειγμα, που αν googlάρει κανείς «ο φωτεινός ύπνος παχαίνει», θα δει σε τι site εμφανίζεται είναι το παρακάτω:

Σύμφωνα με νέα Βρετανική έρευνα, ο ύπνος με ανοιχτό το φως μπορεί να αποδειχθεί πολύ παχυντικός. Ναι, καλά ακούσατε, με βάση την έρευνα, ο "φωτεινός" ύπνος συσχετίζεται με την παχυσαρκία, καθώς η έκθεση στο φως τα βράδια φαίνεται πως προσδίδει παραπάνω κιλά στους ανθρώπους, όμως δεν έχει καταφέρει να αποδείξει ότι ο πρώτος παράγων όντως αποτελεί την αιτία για τον δεύτερο.
Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι το νυχτερινό φως αποδιοργανώνει το βιολογικό «ρολόι» του ανθρώπου, που έχει ρυθμιστεί έτσι ώστε κανείς να είναι ενεργός τη μέρα και αδρανής τις νύχτες. Το τεχνητό φως έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί ορμονικές, μεταβολικές και άλλες αλλαγές στον οργανισμό. 
Κλειστά τα φώτα λοιπόν… αν θέλετε να παραμείνετε στα κιλά σας!

Ας το πάρουμε λίγο λίγο να δούμε…


Σύμφωνα με νέα Βρετανική έρευνα, ο ύπνος με ανοιχτό το φως μπορεί να αποδειχθεί πολύ παχυντικός.
Θα ήταν παράλογο να σκεφτεί κανείς ότι μέσα σε δύο πολύ μικρές παραγράφους ο συντάκτης θα είχε την ευκαιρία να μας πει λίγο για το ποια είναι αυτή η έρευνα, πως έγινε, τι δείγμα είχε, τι μέθοδος ακολουθήθηκε και τέλος πάντων για ποιον λόγο θα έπρεπε έστω και λίγο να την προσέξουμε ως έγκυρη. Έχουμε ακούσει μία υποθετική θέση, προς το παρόν αναπόδεικτη.

Ναι, καλά ακούσατε, με βάση την έρευνα, ο "φωτεινός" ύπνος συσχετίζεται με την παχυσαρκία, καθώς η έκθεση στο φως τα βράδια φαίνεται πως προσδίδει παραπάνω κιλά στους ανθρώπους,
Επανάληψη της υποθετικής θέσης, λες και όσο πιο πολλές φορές λέω κάτι, τόσο πιο πιθανό είναι να με πιστέψουν.
Γι’ αυτούς που όντως νομίζουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει, μπορούν να το δοκιμάσουν με φράσεις όπως «πετάει ο γάιδαρος», «ο ήλιος ανατέλλει από τη Δύση», «ο Σαμαράς θα σώσει την Ελλάδα» και άλλα τέτοια ευφυολογήματα.

όμως δεν έχει καταφέρει να αποδείξει ότι ο πρώτος παράγων όντως αποτελεί την αιτία για τον δεύτερο.
Έλα μου; Δηλαδή μέχρι στιγμής μου έχεις πει ότι ο ύπνος με φως παχαίνει, γιατί το λέει μία έρευνα, που δε μου λες ποια, η οποία μάλιστα ΔΕΝ έχει τελικά καταφέρει να συνδέσει το “φωτεινό” ύπνο με την παχυσαρκία.
Μα είσαι τελείως μαλάκας;

Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι το νυχτερινό φως αποδιοργανώνει το βιολογικό «ρολόι» του ανθρώπου, που έχει ρυθμιστεί έτσι ώστε κανείς να είναι ενεργός τη μέρα και αδρανής τις νύχτες.
Αυτό εδώ είναι το πρώτο πράγμα που ακούω, το οποίο όντως έχει μία λογική βάση. Ναι οκ, νύχτα-σκοτάδι-αδράνεια-ξεκούραση, έναντι του ημέρα-κίνηση-ενέργεια. Δεν λέμε ότι ισχύει. Λέμε ότι έχει μία λογική βάση. Δεν ξέρουμε αν ισχύει. Μπορεί να είναι και μαλακία. Και βέβαια ούτε αυτή είναι μία από τις απορίες που δύναται να μας λύσει αυτό το άρθρο, γιατί δεν μας λέει αν όντως ισχύει, αλλά παρουσιάζεται ως «πιθανή εξήγηση». Σα να λέμε, «αυτό κατέβασα από την κούτρα μου, αυτό έγραψα».

Το τεχνητό φως έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί ορμονικές, μεταβολικές και άλλες αλλαγές στον οργανισμό.
Πάλι δεν μας παραπέμπει σε κάποια μελέτη που το αποδεικνύει εδώ, αλλά ρε παιδί μου, ας σταματήσουμε να είμαστε τόσο αυστηροί, μια και το παλικάρι μας δίνει εδώ για πρώτη φορά μέσα στο άρθρο κάτι που υποτίθεται ότι είναι χειροπιαστό. Ωραία λοιπόν, θα είμαι καλός και θα το πάρω ότι όντως ισχύει. Το τεχνητό φως προκαλεί ορμονικές, μεταβολικές και άλλες αλλαγές στον οργανισμό.
…ναι..
Αλλαγές προς ΠΟΙΑ κατεύθυνση; Προς το να επιταχύνει ή το να επιβραδύνει το μεταβολισμό;
Χωρίς να μας λέει, αποφασίζει μόνος του ο συντάκτης ότι ωθεί το σώμα προς το να παχαίνει, γιατί άλλωστε αυτό ήθελε να πει κι από την αρχή.

Κι έτσι λοιπόν:
Κλειστά τα φώτα λοιπόν… αν θέλετε να παραμείνετε στα κιλά σας!

Εγώ λοιπόν παρουσιάζω το παρακάτω άρθρο ως αντιπαραβολή! Ακολουθεί την ίδια δομή, και είναι εξίσου έγκυρο. Μου πήρε γύρω στο μισό λεπτό να το σκεφτώ:

Τα μακαρόνια μετά τις 12 το βράδυ προκαλούν καρκίνο. Πολύ καλά ακούσατε, έχει γίνει μία έρευνα που δε σας λέω τώρα ποια, που λέει ότι όταν τρως μακαρόνια μετά τις 12 ενεργοποιείται η καρκινοποίηση των κυττάρων του στομάχου, απλώς η έρευνα δεν έχει αποδείξει ότι ο πρώτος παράγων όντως αποτελεί την αιτία για το δεύτερο.
Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι το στομάχι μετά τις 12, επειδή είναι νύχτα, γουστάρει περισσότερο να κοιμάται παρά να δουλεύει κι έτσι επιτίθεται στον εαυτό του λόγω κακής διάθεσης.
Είναι αποδεδειγμένο ότι η έλλειψη ύπνου προκαλεί κακή διάθεση.
Όχι μακαρόνια λοιπόν μετά τις 12 το βράδυ αν θέλετε να μην πεθάνετε από καρκίνο.


2 σχόλια:

  1. Αγαπητε γκεινιαρη, πλακα εχουν αυτα που γραφεις.Ο υπνος οντως πρεπει να ειναι σε πληρως σκοτεινο μερος και αυτο για να εκκρινεται η μελατονινη που βοηθα στην ξεκουραση του οργανισμου. Μάλλον αυτο εχει να κάνει με το οτι κοιμομασταν σε σπηλαια στην αρχη της ανθρωπινης καριερας μας και καποιοι διανοητικα και πνευματικα βρισκονται ακομα εκει.Για κανα σκαρφαλωμα θα παμε, τι θα γινει με το προβλημα σου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Xaxaxaxaxaxa δεν υπάρχεις εσύ και η ανάλυση σου και οι φημολογίες σου καιοι παραφημολογίες σου ,έλεος μας έπρηξες το συκώτι και το έντερο, μην σου πω....και βάση μιας μελέτης που δν σου λέω τώρα πιας, κόφτο γτ αυτό έχει σαν συνέπεια με την πρώτη ευκαιρία που θα σε δω να σου τα χώσωωωωω! Έγινα αντιληπτή .....;Σ'αγαπώ (μικιό)φιλιά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή