Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Ο Πάγκαλος και η ομπρέλα...

Το ξέρω ότι ακούγεται ως ανέκδοτο, αλλά είναι δύο διαφορετικά θέματα.

Η ιδέα βασίζεται στο ότι αδυνατώ να σχολιάσω τις καινούργιες αρλούμπες που είπε, δηλαδή:

«Η επιστροφή στην δραχμή θα σημάνει ότι την επόμενη ημέρα οι τράπεζες θα κατακλυστούν από πανικόβλητους πολίτες που θα προσπαθούν να αποσύρουν τα χρήματά τους, ο στρατός θα πρέπει να τις προστατεύσει με τανκς, γιατί δεν θα επαρκεί η αστυνομία. Θα γίνονταν παντού διαδηλώσεις, τα καταστήματα θα άδειαζαν και πολλοί άνθρωποι θα έπεφταν από το παράθυρο. Κι αυτό επίσης θα ήταν καταστροφικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Κι επειδή αφήνω αυτό ασχολίαστο για ευνόητους λόγους, θα ασχοληθώ με το γιατί δεν πειράζει να έχεις ανοιχτή την ομπρέλα μέσα στο σπίτι.

Η συγκεκριμένη δεισιδαιμονία ή πρόληψη δεν έχει κάποια θεϊκή ή μυστήρια ή υποχθόνια ή σκοτεινή και μαγική προέλευση που θα σου κάνει κακό είτε πιστεύεις είτε όχι έτσι και τολμήσεις να ανοίξεις την ομπρέλα μέσα στο σπίτι, αλλά από την απλή ιδέα "ό,τι σχεδιάστηκε για έξω πρέπει να παραμένει έξω".

Οπότε...

...μπορείτε να ανοίγετε την ομπρέλα μέσα στο σπίτι!

Αλλιώς, καλό θα ήταν να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε/φοράτε/αγγίζετε μέσα στο σπίτι και τα ακόλουθα:

μπουφάν
παπούτσια 
αδιάβροχο
τσάντες
κράνος
καπέλα
γυαλιά ηλίου
στρώμα θαλάσσης
βαλίτσα
...

και πολλά ακόμα πραγματάκια που έχουμε σπίτι μας και χρησιμοποιούμε έξω από αυτό...

Επίσης, μπορούμε να το δούμε κι αλλιώς: Στη συγκεκριμένη πρόληψη, δίνουμε σημασία διότι με αυτή μεγαλώσαμε. Κάποιες άλλες όμως, που δεν τις έχουμε ακουστά, όχι μόνο μας φαίνονται γελοίες, αλλά ούτε που σκεφτόμαστε και να τις πάρουμε στα σοβαρά. Όπως:

Δεν κάνει να ανάβεις 3 τσιγάρα με το ίδιο σπίρτο.
Ο θαυμασμός για ένα βρέφος φέρνει γρουσουζιά (στη Κίνα αυτό).
Ποτέ μη μασάτε τσίχλα τη νύχτα (είναι σα να μασάτε τη σάρκα των νεκρών - Τουρκία).
Όταν το παιδί βγάλει τα παιδικά του δόντια πρέπει να τα πετάξουμε στα κεραμίδια ώστε τα επόμενα να είναι γερά (κι αν έχουμε ταράτσα;).
Ποτέ μην κοιτάς καθρέφτη μετά τα μεσάνυχτα (θα σκεπάζετε πάντα όλους τους καθρέφτες πριν πάτε για ύπνο).

και άπειρες άλλες που είναι από ψιλονορμάλ έως πολύ τραβηγμένες.

2 σχόλια:

  1. Σε λίγο θα μας πείς ότι δεν κλείνεις και το ψαλίδι μετα που κόβεις κατι. ΕΛΕΟΣ. Αυτά έχουν βγεί μέσα από την ζωή ανθρωπάκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για ορισμένα που έχουν πρακτική εφαρμογή δεν μπορώ να διαφωνήσω. Σαφώς και δεν αφήνω ψαλίδι ανοιχτό, αλλά όχι γιατί είναι γρουσουζιά, αλλά γιατί έτσι και κάτσει κανείς πάνω θα κόψει τον κώλο του (σίγουρα δεν θα νιώσει και πολύ τυχερός μετά από αυτό).
    Όμως δεν μπορώ να πάρω στα σοβαρά ότι άμα κάτσει η έγκυος πάνω σε ανοιχτό ψαλίδι (και μάλιστα κατά λάθος)τότε θα βγει αγόρι...

    Ή ότι αν πατήσεις καρφιά η μητέρα σου θα χτυπήσει τη μέση της... είναι σοβαρά πράγματα αυτά;

    Η προέλευση επίσης είναι πολλές φορές τελείως άσχετη με αυτό που έχουμε στο μυαλό μας.
    Δεν πρέπει να περνάμε κάτω από σκάλα... Σωστά;
    Όλοι το ξέρουμε αυτό.
    Είναι γρουσουζιά; Θα φέρει κακή τύχη; Ή κάτι άλλο συμβαίνει.
    Η προέλευση λοιπόν αυτής της πρόληψης είναι θρησκευτική. Οι 3 γωνίες του τριγώνου που σχηματίζει η σκάλα που ακουμπάει στον τοίχο συμβολίζουν την αγία τριάδα και το να περάσεις από κάτω δείχνει ασέβια και άρα θα σε τιμωρήσει ο θεός.
    Άραγε γιατί είναι ασέβια να περάσεις από κάτω αλλά όχι να ανέβεις πάνω της (άλλωστε γι αυτό ακούμπησες τη σκάλα στον τοίχο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή