Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Νέα γρίπη Η1Ν1

Έτσι, επειδή πολύ αργά το θυμηθήκαμε μου φαίνεται φέτος, μάλλον γιατί έπεσαν οι πωλήσεις, και είπαν να τρομάξουν λίγο ακόμα τον κόσμο για να μαγκώσουν κανένα φραγκάκι παραπάνω, γιατί πως να το κάνουμε περνάνε κρίση και δεν θα καταφέρει το παλικάρι να αγοράσει μέχρι την άλλη εβδομάδα εκείνο το νησάκι (πως το λέγανε μωρέ, "κόρα-κόρα"; "ψώρα-ψώρα"; "μόρα-μόρα"; κάπως έτσι, τέλος πάντων ένα ξερονήσι στη μέση του πουθενά) που είχε βάλει στο μάτι, έτσι για να βάλει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του...

Βασικά, εγώ θέλω να ξεκινήσουμε από αλλού:

Ώστε λοιπόν "150 έφτασαν οι νεκροί στην Ελλάδα από τη νέα γρίπη", ε; Κι από την κοινή εποχιακή γρίπη, γιατί δε μας λες πόσοι πέθαναν; Ή από εμφράγματα; Ή από εγκαφαλικά; Ή από καρκίνο; Ή από τροχαία; Ή από ναρκωτικά; Ξεχνάω κάτι χοντρό;

Πάρτα λοιπόν:

Παρ' όλο που παραδόξως δεν κατάφερα να βρω πόσοι πεθαίνουν το χρόνο στην Ελλάδα από κοινή γρίπη, σε παγκόσμιο επίπεδο, η νέα γρίπη πέρυσι άφησε 18.156 νεκρούς, ενώ οι διάφορες μορφές της εποχιακής γρίπης που εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο προκαλεί τουλάχιστον 250 με 500 χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως. Οκ, πολύ χονδρικός ακούγεται ο υπολογισμός, αλλά όπως και να' χει σου δίνει μια τάξη μεγέθους.

Στα τροχαία ατυχήματα, σκοτώνονται γύρω στους 2.000. Γι' αυτούς που δεν θεωρούν και μεγάλη τη διαφορά ή το νούμερο από μόνο του, το στατιστικό έχει από πίσω κι άλλους 4.000 βαριά τραυματισμένους (π.χ. θα χέζουν σε μια σακούλα για όλη τους τη ζωή, ή θα βλέπουν μια άμορφη μάζα στον καθρέφτη, ή θα τσουλάνε από δω και πέρα αντί να περπατάνε) και άλλους 30.000 ελαφριά τραυματισμένους ("γιατί το χέρι μου δεν κουνάει πια;", "λες να αρέσει στη γκόμενα που έχω γίνει σαν το Ράμπο από τις ουλές;", "λες να έχω έκπτωση στα γυαλιά ηλίου με ένα μάτι λιγότερο;" και άλλα τέτοια).

Ακόμα και τα ναρκωτικά την περνάνε τη νέα γρίπη με 284 νεκρούς το 2005 (και εκατομμύρια εν δυνάμει νεκρούς, νυν εξαρτημένους χρήστες). Δεν ακούω κανένα σάλο για το πρόβλημα των ναρκωτικών όμως...

Καρδιακή ανεπάρκεια / εμφράγματα: περίπου 12.000 θάνατοι το χρόνο στην Ελλάδα.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια (χωρίς να βρω πόσα από αυτά κατέληξαν σε θάνατο, αλλά και να μην κατέληξαν, δεν μπορείς να πεις ότι τη βγάζεις καθαρή) ανέρχονται σε 26.000 το χρόνο, και οι θάνατοι από καρκίνο στις 30.000 το χρόνο.

Εν ολίγοις, αν βάλεις μόνο μερικές από τις κύριες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα, όχι όλες, τότε μόνο σήμερα, θα πεθάνουν από αυτές περισσότεροι απ' ότι θα πεθάνουν ολόκληρο το χρόνο από τη νέα γρίπη.

Οπότε τελικά, γιατί τέτοια η προβολή της νέα γρίπης;

Είναι τελικά σοβαρό το θέμα με αυτή τη γρίπη των χείρων, ή είναι μαρκετίστικες μαλακίες για να βουτήξουν μερικοί τα λεφτά του κοσμάκη (πάλι) οπότε μπορούμε να τα ξεχάσουμε όλα και να αρχίσουμε να φιλάμε γουρούνια;


Θεωρώντας δεδομένο ότι τα συμφέροντα του να πιάσουν τόπο όλα αυτά είναι οικονομικά και αφορούν στις φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν τα εμβόλια (Relenza και Tamiflu) της νέας γρίπης και στις μίζες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) που έδωσε τις κατευθύνσεις για εμβολιασμό, αναπόφευκτα ερχόμαστε εδώ:

Από έρευνα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, οι τυπάδες του Π.Ο.Υ. που έσπρωξαν τα εμβόλια στις κυβερνήσεις για να καταπολεμήσουν την "πανδημία" (μη χέσω) είχαν οικονομικές σχέσεις με τις φαρμακευτικές βιομηχανίες.

Επίσης έρευνα του British Medical Journal και της βρετανικής MKO Bureau of Investigative Journalism εμφανίζει ότι οι οδηγίες που έσπρωξε ο Π.Ο.Υ. γράφτηκαν από 3 άλλους τυπάδες που στο παρελθόν είχαν πάρει φραγκάκια από τη Roche (που έφτιαξε το Tamiflu) και από τη GlaxoSmithKline (που έφτιαξε το Relenza).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το μαλλί που καβάτζωσαν οι 2 αυτοί φαρμακοτρίφτες ήταν κάτι ψιλά της τάξης των 7 δις δολαρίων. Εδώ εμείς στο Ελλάντα σκάσαμε 60 μύρια για τις δικές μας δόσεις.

Κι αυτό είναι το άμεσο όφελος. Δε συζητάμε για το πόσο ανοδική πορεία ακολούθησαν οι μετοχές των δύο αυτών εταιριών, και πόσα χρήματα έβγαλαν και οι μέτοχοι.

"Ναι, αλλά τουλάχιστον για τα κρούσματα που υπάρχουν είναι αποτελεσματικό". Σκάσε βλάκα... Είναι τόσο αποτελεσματικό που έτσι κι αλλιώς κάποιοι πεθαίνουν.

Εδώ μπαίνει στη μέση ο παράγοντας/πρόβλημα της ανάπτυξης ανθεκτικότητας (drug resistance) καθώς τα παθογόνα υπόκεινται με το χρόνο σε μεταλλάξεις καθιστώντας τα φάρμακα όλο και λιγότερο αποτελεσματικά.
Ήδη έχει αναφέρει ο Π.Ο.Υ. περιπτώσεις ιών H1N1 εποχιακής γρίπης που έχουν αναπτύξει αντίσταση ως προς της ουσία που είναι βάση του Tamiflu.

Δεν αναφέρω καν παρενέργειες του Tamiflu γιατί δεν έχουν νόημα. Ναι, σαφώς υπάρχουν παρενέργειες, αλλά παρενέργειες υπάρχουν και στα πάντα. Ακόμα και η βιταμίνη C έχει παρενέργειες (οκ με εξαιρετικά χαμηλές πιθανότητες) που νομίζεις ότι πίνεις πλουτώνιο.

Αν η γρίπη αυτή είναι μία φοβερή πανδημία, όπως την παρουσιάζουν τα μέσα ενημέρωσης, τότε γιατί ο Π.Ο.Υ. δεν την αντιμετωπίζει ως παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας και να δώσει εντολή να παρασκευαστούν γενικά φάρμακα για την αντιμετώπισή της; Θα έπρεπε ειδικά στις φτωχές χώρες να φροντίσει για τη δωρεάν προμήθεια των εμβολίων αυτών και όχι να επιτρέπει το μονοπωλιακό νταβατζιλίκι για να τα μαγκώσουν πάλι λίγοι και χοντρά.

Bottom line: Αν δεν αρχίζω να γρυλλίζω, να βγάζω τρίχες στην πλάτη, να μου αρέσουν τα σκατά (βλ. γουρούνι - γρίπη των χοίρων), και δε φτάσω ένα βήμα από το να γίνω ο 151ος για φέτος, εμβόλιο δεν κάνω.

Κι αυτοί που έχουν σκοπό να τρώνε με απάτες τα λεφτά του κοσμάκη, να πεθάνουν απόψε, κι αν όχι, ε τότε, ...στους γιατρούς να τα φάνε!!!


Σχετικά άρθρα/link:
Σοβαρότατα ερωτήματα για το Tamiflu
Έχοντας το φάρμακο “ανακαλύψαμε” και τη γρίπη των χοίρων
Η μαγεία της διαφθοράς και η δήθεν πανδημία
Η χημική ένωση του μήνα
Εμβόλιο της νέας γρίπης: τα υπέρ και τα κατά του εμβολιασμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου