Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Η Ώρα της Γης

Έχω την πεποίθηση ότι η "Ώρα της Γης" γίνεται για τα μάτια του κόσμου, και ότι η επίδραση που έχει στη βελτίωση του περιβάλλοντος έχει όση και το να βάψεις με οικολογική μπογιά τον τοίχο του εργοστασίου που αδειάζει 100 τόνους τοξικών αποβλήτων την ημέρα στο ποτάμι.

Κατ’ αρχήν, όλη αυτή η διαδικασία με το να σώσουμε τον πλανήτη, ενώ έχει σωστή βάση (το να σώσουμε τον πλανήτη) εκδηλώνεται σε λάθος (κατά πολλούς) κατεύθυνση, αυτή των ενεργειών κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, κύριο αίτιο για την οποία είναι η αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Η θεωρία της ανθρωπίνως παραχθείσας υπερθέρμανσης του πλανήτη λέει ότι η βιομηχανική ανάπτυξη θα πρέπει να ανεβάσει τη θερμοκρασία του πλανήτη.



Τώρα το ότι παλαιότερα η θερμοκρασία του πλανήτη ήταν κατά περιόδους πολύ πιο χαμηλή (εποχές των παγετώνων, αλλά και πολύ πρόσφατα η «μικρή εποχή των παγετώνων» πριν καμιά 300αριά-400αριά χρόνια) ή πολύ πιο ψηλή απ’ όσο είναι σήμερα (διαρκώς για μερικές χιλιετίες κάπου κατά το 5, 6, 7 χιλιάδες προ Χριστού) δεν το λαμβάνουμε υπόψη. Στο μεσαίωνα για μερικές εκατοντάδες χρόνια η θερμοκρασία ήταν πολύ μεγαλύτερη από τη σημερινή (βλ. αμπελώνες σε μεγάλο γεωγραφικό πλάτος όπως στο Λονδίνο).

Η βιομηχανική κοινωνία υποτίθεται ότι επηρεάζει το διοξείδιο του άνθρακα που υποτίθεται ότι επηρεάζει το κλίμα, αλλά και πάλι αφήνουμε απ’ έξω τις περιόδους κατά τις οποίες στη Γη τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα ήταν 10 φορές μεγαλύτερα από τα σημερινά.

Το ότι μέσα στο μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα η θερμοκρασία ανέβηκε μισό βαθμό και το μεγαλύτερο μέρος έγινε στο μεσοδιάστημα των δύο παγκόσμιων πολέμων, ενώ μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο που η βιομηχανική ανάπτυξη σημείωσε έκρηξη, η θερμοκρασία έπεφτε για 4 περίπου δεκαετίες, και αυτό δεν μας κάνει πάλι κανένα κλικ.


Το ότι έρευνες πάνω στο κλίμα της Γης από τις παγοκολώνες που έχουν εγκλωβισμένο αέρα μέσα τους έχει δείξει τελικά ότι οι μεταβολές στη θερμοκρασία είναι που επηρεάζουν τα επίπεδα CO2 και όχι το αντίθετο, πάλι δεν το πολυκοιτάμε. Για την ακρίβεια είναι τόσο αργή η αντίδραση, που παίρνει στα επίπεδα του CO2 μερικές εκατοντάδες χρόνια να ανέβουν μετά από την άνοδο της θερμοκρασίας.

Τα παραπάνω δεν είναι τα μόνα που δημιουργούν αντιφάσεις. Αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι το κλίμα της Γης αλλάζει τώρα, γιατί… το κλίμα της Γης ΠΑΝΤΑ άλλαζε. Με ή χωρίς εμάς.

Αυτό δε σημαίνει ότι τη βγάζουμε καθαρή και ότι μπορούμε να συνεχίσουμε ότι κάνουμε όπως το κάνουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Πρόβλημα υπάρχει. Όχι όμως το CO2, όχι το ότι εμείς ζεσταίνουμε τον πλανήτη, αλλά ότι τον βρωμίζουμε! Θα επανέλθω σε αυτό παρακάτω.

Ένα πρώτο συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι για κάποιο λόγο η προσοχή μας (κυβερνήσεις και MME) πρέπει να στραφεί στο ότι ο πλανήτης θερμαίνεται και φταίμε εμείς γι αυτό με τις εκπομπές CO2. Τι και ποιόν εξυπηρετεί αυτό;

CO2

Αλλά ας δούμε λίγο πόσο σημαντικός είναι ο ανθρώπινος παράγοντας στην παραγωγή CO2 και πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου:
Ξεπερνάμε για λίγο το γεγονός ότι το διοξείδιο του άνθρακα αποτελεί το 0,054% της ατμόσφαιρας, και ότι η ανθρώπινη παρέμβαση στην αύξηση των ποσοτήτων του μας φέρνει σε ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό.

Τι, λέγαμε; Α, ναι, ναι ότι ο άνθρωπος παράγει με όλα αυτά τα «μηχανήματα του διαβόλου», αεροπλάνα, εργοστάσια, αυτοκίνητα κλπ κλπ, πολύ CO2.
Και ναι, ο άνθρωπος παράγει το χρόνο κάπου 27 δις τόνους CO2 (πάνω κάτω).
Μόνο που τα ηφαίστεια μόνα τους παράγουν περισσότερο CO2 ετησίως από όλες τις ανθρωπογενείς πηγές.
Μόνο ακόμα περισσότερο CO2 απ' ότι τα ηφαίστεια, παράγουν τα ζώα και τα βακτήρια του πλανήτη.
Μόνο που ακόμα περισσότερο CO2 απ' ότι τα ζώα και τα βακτήρια του πλανήτη, παράγει η αποσύνθεση των φυτών.
Μόνο που ακόμα περισσότερο CO2 απ' ότι η αποσύνθεση των φυτών, εκλύουν οι ωκεανοί.

Και άντε, ας πούμε ότι παράγουμε πολύ CO2 ρε παιδί μου… Πολύ.
Αυτό είναι σίγουρα που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μόνο που το CO2 δεν είναι το μόνο αέριο του θερμοκηπίου. Υπάρχουν πολλά. Όπως π.χ. το Μεθάνιο, CH4 (μιλάμε για πολλές κλανιές οι αγελάδες).
Όπως επίσης το Υποξείδιο του Αζώτου (Ν2Ο). Όπως πολλά άλλα.
Μόνο που όλα αν τα βάλεις μαζί δεν ξεπερνάνε το 5% των αερίων του θερμοκηπίου, κι αυτό γιατί το κύριο αέριο που προκαλεί το φαινόμενο, και που αποτελεί το 95% των αερίων αυτών, είναι… οι υδρατμοί!!!

Τώρα γιατί δεν ασχολούμαστε με τους υδρατμούς; Γιατί δεν τους παράγουμε εμείς, άρα δεν μπορεί να παραχθεί πλούτος από τη φορολόγησή τους. Ενώ από το CO2 αν πιστέψουμε στ'αλήθεια ότι είναι τόσο σοβαρό ώστε να καταστραφεί ο πλανήτης, μπορεί κάποιοι να βγάλουν τρελό φράγκο.

Βασικά η κοινή πεποίθηση ότι το CO2 οδηγεί την αλλαγή του κλίματος έρχεται σε αντίθεση με τα μοντέλα που παρακολουθούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με τα μοντέλα που παρακολουθούν το κλίμα του πλανήτη και με τα επιστημονικά δεδομένα από τα μετεωρολογικά μπαλόνια, από τους δορυφόρους, από τα δείγματα πάγου και από τα ιστορικά αρχεία θερμοκρασίας.

Βασικός παράγοντας που επηρεάζει τον πλανήτη, και που πάντα επηρέαζε όλη τη ζωή στη γη είναι ο ΗΛΙΟΣ και όχι ο άνθρωπος. Ο ανθρωπάκος, απλώς είναι ο γύφτος της παρέας που βρωμίζει τα πάντα στο πέρασμά του.

Η συσχέτιση της δραστηριότητας του ήλιου και του πως ακολουθεί η κίνηση της θερμοκρασίας είναι παραπάνω από σαφής και εξηγεί την πτώση της θερμοκρασίας κατά την περίοδο 1940-1975.

Η ίδια υστερία που κυκλοφορεί σήμερα με τη θέρμανση του πλανήτη, και πωπω πως θα ψηθούμε στο πυρ το εξώτερον, ήταν λίγο αντίθετη μετά το '70 που ο κόσμος φοβόταν "πωπω θα παγώσουν οι κώλοι μας" και κάτι παπαριές για μία καινούργια εποχή των παγετώνων.

Βέβαια λίγο η θερμοκρασία που άρχισε να ανεβαίνει, λίγο ένας σουηδός ο Μπερτ Μπόλιν, που είπε ότι μάλλον αν καίμε πετρέλαιο και παράγουμε CO2 μάλλον που θα ζεσταθούμε λιγάκι, λίγο η πετρελαϊκή κρίση που είχε σφίξει παλιότερα τους κώλους, βάλε και τη σκληροτράχηλη Θάτσερ που έσφιξε ο δικός της κώλος από την απεργία των ανθρακορύχων, με αιτιολογία ότι κινούνται "με στόχο να γκρεμίσουν το νόμο και την τάξη και να καταστρέψουν την κοινοβουλευτική δημοκρατική διακυβέρνηση" (οι ανθρακωρύχοι όλα αυτά), άρχισε η όλη υπόθεση με το κλίμα να γίνεται πολιτικό θέμα. Από κει και πέρα το πήρε ο διάολος. Γιατί ως γνωστόν, όπου μπλέξει πολιτικός, θα μυρίσει σκατά σε λίγο...

Οπότε λίγο μετά έσκασε μύτη και η ΙPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) ή στα Ελληνικά, "συμμορία απόδειξης βλακειών για το κλίμα με σκοπό να τα μαγκώσουμε" που σκοπό και καλά είχε να σώσει τον πλανήτη από το κακό CO2. Κι εκεί που λέγαμε ότι θα πιάσουμε πάγο, η αρχικά εκκεντρική ιδέα της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τον άνθρωπο έγινε μία πλήρως ανεπτυγμένη πολιτική καμπάνια, που τραβούσε κοντά της την προσοχή των ΜΜΕ και συνεπακόλουθα περισσότερα κυβερνητικά κονδύλια.

Άρα φτάσαμε σε αυτό που ανέφερα παραπάνω. Υπάρχει κόσμος που έχει συμφέρον από το να συνεχίσει να γίνεται ντόρος, γιατί θα φάει φράγκα. Και αυτό είναι αρκετό για να τραβήξει την προσοχή μου στο ενεργειακό πρόβλημα του σπιτιού μου για παράδειγμα από το θέμα είναι ο καυστήρας (ήλιος), στη θερμότητα που παράγει το πιστολάκι για τα μαλλιά, και μάλιστα σε τέτοιο σημείο που σε λίγο θα βάλω και πρόστιμο για όποιον χρησιμοποιεί το πιστολάκι περισσότερο απ' όσο μου κατέβει εμένα να ορίσω ως αποδεκτό όριο... Βλ. φόρος CO2 ή ακόμα χειρότερα πώληση δικαιωμάτων εκπομπής CO2. Δηλαδή να προαγοράσω το πόση ποσότητα από αυτό το "κακό" CO2 μπορώ να παράξω.

Τελικά θα καταλήξω να πληρώνω κάτι γαμησιάτικο. Οκ, δεν είναι το μόνο που πληρώνουμε, αλλά όπως και να'χει, δεν χρειαζόμαστε κάτι ακόμα. Για να μην πούμε ότι αυτό αποτελεί μία ακόμα μορφή ελέγχου και περιορισμού.

Για να κλείσουμε σιγά σιγά, είπα παραπάνω, ότι αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά ότι το πρόβλημα είναι αλλού. Το θέμα δεν είναι ότι καταναλώνουμε πολλή ενέργεια, αλλά ότι δεν την παράγουμε με καθαρό τρόπο. Δεν την παράγουμε χωρίς να καταστρέψουμε το περιβάλλον σε βαθμό που το όφελος είναι μικρότερο από το κόστος. Όμως το βραχυπρόθεσμο κέρδος είναι αυτό που έχει σημασία, και άρα ας συνεχίσουμε να καίμε πετρέλαιο. Ε, εντάξει, θα σβήνουμε που και που καμία λάμπα, έτσι για τα μάτια του κόσμου...

Η τεχνολογία μας επιτρέπει πλέον να χρησιμοποιήσουμε με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική, η ηλιακή, η ενέργεια των κυμάτων, και η γεωθερμική. Και να σταματήσουμε να αντλούμε και να καίμε πετρέλαιο... λέμε τώρα... ή να σβήνουμε δυο λάμπες και να χαιρόμαστε ότι κάτι κάναμε.

Είναι σα να έχεις ανάψει μία φωτιά μέσα στο σπίτι, να παραπονιέσαι για τον καπνό, και αντί να σβήσεις τη φωτιά να λες "μία φορά το χρόνο, για 1 ώρα, θα ανοίξω μία χαραμάδα στην πόρτα για να φύγει λίγος καπνός".

Αυτό είναι η Ώρα της Γης. Δηλαδή δεν κάνει διαφορά; Κάνει. Μικρή αφενός, αφετέρου επιδρά στο σύμπτωμα και όχι στην αιτία. Μία μικρή συνεισφορά για την ικανοποίηση της συνείδησης χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, με αναπόφευκτες τις ενέργειες που θα φέρουν έναν ακόμα ελεγκτικό μηχανισμό πάνω από το κεφάλι μας και θα στερήσουν λίγη ακόμα από την ελευθερία που έχουμε ήδη χάσει αλλά δεν το καταλάβαμε ακόμα.

Αυτό νομίζω εγώ.

...


...ή μήπως όχι; ... food for thought.

4 σχόλια:

  1. Δυστυχως στα "σωτηρια αφιερώματα"απο πισω πιστευω βρισκεται μάσα,γιαυτο δεν τα πιστευω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέραν της πολύ περιεκτικής ανάλυσης, υφίσταται και το πολύ απλό θέμα: Το ενεργειακό φορτίο των ηλεκτρικών δικτύων όταν κάμποσα εκατομύρια πρόβατα ανοιγοκλείσουν τους διακόπτές τους σε συγκεκριμένες ώρες είναι απείρως μεγαλύτερο από το να καίνε όλα τα φώτα βιλάρας εκάλης όλη την ημέρα. Αλλά η ώρα της γής .... και παπάρια μέντολες. (και ασχολούνται με αυτή την απατεωνία άνθρωποι που ζούνε ρε κερατά σε τσιμεντούπολεις, ποιά ώρα της γής ρε κακομοίρηδες; Τί σχέση έχει η γή με τις ποντικοφωλιές σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστός.
    Φοβερός ο Carlin.
    Όλα του τα βίντεο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή