Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Εφορία, taxisnet και άλλα...

Έφτασε πάλι η ώρα να κάνω το καθήκον μου ως Έλληνας.
Να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων.
Εκεί που στέκονται οι εκπρόσωποί μας στο πολιτικό στερέωμα της χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία.
Στο ύψος των μεγάλων ανδρών που έκαναν αυτοσκοπό της ζωής τους την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και δίδαξαν την ανιδιοτέλεια.
Ήρθε η ώρα, να πληρώσω τους φόρους μου.
Κανονικά! Γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πως θα μπορούσα αποφύγω ή να κλέψω ή να κάνω κάτι λάθος αφού μου τους κρατάει το κράτος προκαταβολικά.

Οπότε σηκώνει μια διόρθωση εδώ. Όχι να πληρώσω τους φόρους μου, αλλά να δούμε πόσα χρήματα μου αναλογούν να πληρώσω, να δούμε πόσα λεφτά δάνεισα άτοκα στο κράτος από ενάμισι χρόνο πίσω χωρίς να ερωτηθώ και αν υπάρχει και καμιά διαφορά, ε, ας δώσω κάτι ακόμα βρε αδερφέ...

Το χαριτωμένο με τις φορολογικές δηλώσεις κάθε χρόνο είναι ότι συνεχώς αλλάζουν, το ίδιο και οι οδηγίες συμπλήρωσης, οπότε κάθε φορά έχω καινούργιο διάβασμα (γιατί αρνούμαι να δώσω σε λογιστή ένα ακόμα 50ρικο γαμισιάτικο για να συμπληρώσει 7 νούμερα σε 7 πεδία και να πατήσει ένα "Υποβολή" και να μείνω και με την απορία αν μου έκανε και καμιά μαλακία).

 

Τώρα εκείνο το απλό εντυπάκι (των 70 σελίδων) που είναι γραμμένο σε απλά Ελληνικά (λέμε τώρα) για να μπορεί ακόμη κι ο παππούς που ετοιμάζεται να συμπληρώσει την τελευταία του δήλωση να το κάνει χωρίς πρόβλημα (ανέκδοτο) έχει κι έναν πρόλογο από τον παλίκαρο που ηγείται της προσπάθειας της χώρας να μπει, εεεε, να βγει από τα σκατά. Το Γιωργάκη.


 ΟΧΙ ΑΥΤΟΝ ΡΕ ΑΣΧΕΤΕ!

 ΑΥΤΟΝ:



Βέβαια, οι απορίες στις οδηγίες συμπλήρωσης δηλώσεων ξεκινάνε από το εξώφυλλο, μια και ο τίτλος "Οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2011" σε κάνει να αναρωτιέσαι, αφού πρόκειται να δηλώσω εισοδήματα φυσικού προσώπου οικονομικού έτους 2010, γιατί λέει "εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2011"; Παιδιάστικη απορία οπότε ας την αφήσουμε να βράζει στην αφέλειά της.
Παίρνεις μια εικόνα πάντως για το τι θα συναντήσεις παραμέσα.

Επιστρέφοντας τώρα στο σημείωμα του Γ.Π., αυτό το εισαγωγικό με τα ανέκδοτα, επειδή δεν θα το διαβάσετε ποτέ, μοιράζομαι εγώ μερικά: 

Μειώθηκε το έλλειμα από το 15,4% στο 9,4%, δηλαδή κατά 14δις ευρουλάκια. Ναιαιαι, αλλά πως; Ξεζουμίζοντας όμως όσο γίνεται τη μεσαία τάξη, και με μεγάλες τρύπες και αναποτελεσματικότητες με τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και την αύξηση δημοσίων εσόδων. 

Από τα φράγκα που εισπράττει το κράτος, το 25% προέρχεται από άμεσους φόρους στα εισοδήματα, και 38% από έμμεσους φόρους όπως ΦΠΑ και έμμεσους φόρους κατανάλωσης. Δηλαδή, το 63%, σχεδόν τα 2/3 των "εισπράξεων" τα παίρνει από μένα κι από σένα, επειδή ζούμε, δουλεύουμε, κινούμαστε και καταναλώνουμε (ότι μπορούμε). Για φαντάσου να μην υπήρχε η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή και να πλήρωνε ο καθένας αυτά που έπρεπε, και θα σου 'λεγα εγώ μετά αν θα είχαμε την ανάγκη να "βγαίνουμε κάθε χρόνο στις αγορές για έξτρα 50δις"... μην τις χέσω και τις αγορές...

Για να σταματήσει η χώρα να εξαρτάται από δανειακά κεφάλαια είναι αναγκαία η αύξηση των φορολογικών εσόδων. Όχι έτσι όπως είμαστε όμως, όχι αυξάνοντας τα ποσοστά που βάζεις στην τσέπη. Πρέπει να μπορείς να παράξεις και εξάγεις κάτι παραπάνω, ώστε κρατώντας τα ίδια ποσοστά στους φόρους να αυξηθούν τα απόλυτα νούμερα των εσόδων. Κι όχι "αφού δεν παράγουμε τίποτα παραπάνω, ας αυξήσουμε τους φόρους"... Αλλά τι λέω κι εγώ τώρα... μάλλον είπα άλλο ανέκδοτο εγώ... μέχρι που ρε θα ανεβάζεις τους φόρους;

Τώρα έρχεται το ενδιαφέρον. "Πού πάνε τα λεφτά που μου παίρνει το κράτος;". Από τα λεφτά που θα έπρεπε να παίρνω το κράτος προλαβαίνει και μου παίρνει το 25%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μόνο από άποψη εισοδήματος, μέχρι τέλος Μαρτίου κάθε χρόνο, δουλεύω τσάμπα. Για το κράτος. Και λέω μόνο από άποψη εισοδήματος γιατί αν βάλεις μέσα και τους άλλους φόρους που έμμεσα σου παίρνει από το υπόλοιπο 75%, τότε ο καιρός που δουλεύεις τσάμπα αυξάνεται κι άλλο.

Άκου λοιπόν που πάνε αυτά που δίνεις:
24% και 28% (σύνολο 52%) πάνε αντίστοιχα ως εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και μισθούς/συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων (αυτών που είπαμε ότι έχουμε παραπάνω απ' όσους χρειάζεται, και που πολλοί είναι σε θέσεις που δεν υπάρχουν, και που πολλοί παίρνουν σύνταξη και είναι πεθαμένοι, και που τόοοοσοι έχουν μπει με βίσμα γιατί έδωσαν το ψηφουλάκι τους, και που αυτοί που μπήκαν προσωρινοί και το ήξεραν τώρα θέλουν να μονιμοποιηθούν λες και τους το υποσχέθηκε κανείς, και που δε λέει να απολυθεί κανείς παρ' όλο που μάλλον δεν χρησιμεύει σε τίποτα να είσαι "δεύτερος επίλεκτος βοηθός καθαριστή εργαστηρίου στο 4ο τμήμα μπουγατσοκοπτικής με lazer στο Σουφλί" αλλά και γατί να φύγεις με μισθό 4.000 και άλλα 2 χιλιάρικα επίδομα επικινδυνότητας λόγω lazer παρ' όλο που δεν το βλέπεις ούτε με κυάλι).
Και μια και δεν είπαμε και τίποτα για τα ταμεία, εννοούμε αυτά που την είδαν επενδυτές πριν κάτι χρόνια κι έφαγαν τα λεφτά στο χρηματιστήριο, και που χρεωκόπησαν, και που δεν έχουν να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις, και που δεν πληρώνουν τους φαρμακοτρίφτες και άρα τα φάρμακά σου τα πληρώνεις 2 φορές, μία όταν στα κρατάνε από το μισθό και μία όταν τα αγοράζεις από το φαρμακείο γιατί ο φαρμακοτρίφτης δε σου τα δίνει τσάμπα γιατί έχει 3 χρόνια να τον πληρώσει το ασφαλιστικό, και που παρ' όλο που εσύ πληρώνεις τώρα, ουσιαστικά θα πάρεις σύνταξη μετά που θα πεθάνει ο Μητσοτάκης (ποτέ δηλαδή).

Για να μην ξεχνιόμαστε, ένα 17% πάει σε τόκους, γιατί πως να το κάνουμε, έχουμε και ανάγκες, δεν μπορούμε να ζούμε με αυτά που βγάζουμε, πρέπει να το έχουμε και το δανειάκι μας. Μόνο που το 1/5 σχεδόν των εξόδων να είναι γαμησιάτικο, παραπάει...

Τώρα από τους φόρους του 2011, θα πληρώσουμε μερικά ενδιαφέροντα πραγματάκια:
Κατ' αρχήν για τόκους θα πάει πλέον το 19% (είναι αυτό το μαγικό που συμβαίνει με τους τόκους όταν αυξάνεται και το δάνειο).
Κοινωνική ασφάλιση και συντάξεις 26% (αντί για 28%). Είναι δηλαδή σα να λέμε ότι η πίπα που τρώει ο κόσμος ένα χρόνο τώρα, είναι ώστε ένα 2% των εξόδων να μεταφερθεί από τους μισθούς/συντάξεις (που τα κόψαμε λίγο) στους τόκους (από τα νέα δάνεια που πήραμε).
Χμμμμ......
.......
Κάτσε να δω πόσο λογικό μου ακούγεται αυτό....
......
χμμμμμ.....
σκατά! 

Ένα χαριτωμένο 10% θα πάει επίσης στην άμυνα (τουλάχιστον να είναι κάτι που δεν θα γέρνει ή κάτι τέτοιο) και στην, κάτσε να δεις πως τη λέει, "δράσεις του κράτους στο εξωτερικό, διεθνείς σχέσεις και αναπτυξιακή βοήθεια, δαπάνες ΝΑΤΟ, ομογένεια, προβολή χώρας κλπ".
Δράσεις στο εξωτερικό;;;; δαπάνες ΝΑΤΟ;;;; ΠΡΟΒΟΛΗ ΧΩΡΑΣ;;;;;
Γιατί ΡΕ; Έχεις για να τα κάνεις αυτά; Αν δεν έχεις, κόβεις ότι μπορείς. Και πρώτ' απ' όλα τις μαλακίες!

Ε, μετά στο τέλος λέει και κάτι αστεία περί παρακολούθησης του δημοσίου χρήματος για να μη χαθεί ούτε ευρώ, κάτι για διαφάνεια, για λογοδοσία, για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος, αλλά τα πέρασα πολύ στα γρήγορα γιατί μου ήρθε εμετός.

Άντε λοιπόν! Ανθρωπάκο! Ξεκίνα πλήρωνε!

Αν τουλάχιστον πρέπει να πούμε κι ένα καλό, ευτυχώς που με το taxisnet δεν θα φας ΚΑΙ την ταλαιπωρία των 6ωρων ουρών στις εφορίες.

Κάτι είναι κι αυτό...

3 σχόλια:

  1. Στο τελευταίο έχεις δίκιο: Αντί της 6ωρης παραμονής στην ουρά (που ως κωλόφαρδος δεν την υπέστην ποτέ λόγω taxisnet), έφαγα μια 5ωρη ταλαιπωρία για να φτιάξω ένα excel με τις αποδείξεις μου (μόνο 5ωρη επειδή είχα και 2ο άτομο βοηθό) συν μία ώρα ταλαιπωρία συνολικά ώσπου να πετύχω μέρα που το site να μην είναι κάτω.
    Τουλάχιστον ως πέρσι, μου έπαιρνε γύρω στο μισάωρο η όλη συμπλήρωση και καταχώριση της δήλωσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πλάκα κάνεις...
    Θέλει να κάνεις upload τέτοιο αρχείο; σήμερα που κοιτούσα το Ε1 στο 049 πεδίο που μπαίνει το ποσό των αποδείξεων, δεν υπάρχει κάτι που να υποννοεί ότι πρέπει να στείλουμε κι αυτό το αρχείο..
    Ίσως σκάσει παρακάτω.
    Ίδωμεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καμία υποχρέωση υποβολής αυτών μέχρι ζητήσεώς τους σε πιθανό ...δειγματοληπτικό έλεγχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή