Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Γιαούρτι, ελιξήριο μακροζωίας και... ικανοποίησης



Ο Ηρόδοτος και ο περίφημος γιατρός Γαληνός εκθείαζαν τη μαλακτική και καθαρτική επίδραση του στα έντερα. Ο γιατρός-βακτηριολόγος, Μέτσινκοφ, βραβευμένος με το Νόμπελ φυσιολογίας και ιατρικής το 1908, ανακάλυψε ότι τα λιπαρά του γάλακτος γίνονται πιο εύπεπτα εξουδετερώνοντας τα παθογόνα μικρόβια του γαστρεντερικού σωλήνα και μελέτησε τη συσχέτιση του γιαουρτιού με το πρώιμο γήρας στους ανθρώπους. Τα συμπεράσματα ήταν ότι η μακροβιότητα των ανθρώπων οφειλόταν στο γιαούρτι.

Γενικά το γιαούρτι ..... μπλα μπλα μπλα (για να κερδίσουμε χρόνο εδώ μέσα είναι όλα αυτά τα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν γιατί είναι ευεργετικό για τον οργανισμό, απαραίτητο στοιχείο για τη διατροφή, τα θρεπτικά του συστατικά, ο τρόπος παρασκευής, τι κάνει στο σώμα, στα κόκκαλα κλπ κλπ) μπλα μπλα ..... και έτσι το γιαούρτι είναι καλό.





Χρήσεις:


Ως βρώσιμο προϊόν χρησιμοποιείται στη μαγειρική, και γενικά μπορείς να βρείς σχεδόν μια συνταγή με γιαούρτι για κάθε ανεπρόκοπο χαραμοφάη τεμπέλη που μπήκε με βίσμα στο δημόσιο σε μία θέση που κανονικά δεν έπρεπε να υπάρχει. Πάρα πολλές δηλαδή.
 
Ενδεικτικά, μπορείς να το φας σκέτο, με φράουλες, με μέλι, με καρύδια, με φρούτα, με σιρόπι, να φτιάξεις επιδόρπιο με γιαούρτι, κεμπάπ με γιαούρτι, καρυδόπιτα με γιαούρτι, αλοιφή με τυρί και γιαούρτι (αν είναι καυτερό κάνει και για εντριβή), ζυμαρικά με γιαούρτι, γιαούρτι με σκατά, με γιαούρτι φτιάχνεις όλων των ειδών τα φαγητά, γλυκά, επιδόρπια, κέικ, κρέμες, παγωτά, κύρια πιάτα, πίτες, τάρτες, σαλάτες, σάλτσες, τούρτες, κορμούς, ψωμιά (;;; ε; ποιος φτιάχνει ψωμί με γιαούρτι;).
Γενικά η λίστα είναι σαν το δημόσιο όπως είπαμε. Συνεχίζεται για πάντα.

Εκτός από το να το φας, μπορείς να το αλοίψεις πάνω σου όταν για παράδειγμα έχεις μείνει πολλή ώρα στον ήλιο και θέλεις κάτι να τραβήξει το κάψιμο. Το να το αλοίψεις, περιλαμβάνεται και σε άλλες δραστηριότητες που δεν αναλύουμε τώρα, αλλά ακούγεται ότι αν συνδυαστεί με φράουλες έχει θεαματικά αποτελέσματα.

Μπορείς επίσης να ερευνήσεις πάνω στο γιαούρτι. Εκτεταμένη είναι η επιστημονική έρευνα που έχει γίνει πάνω σε αυτό, με αποτέλεσμα να μάθουμε τόσα πολλά γι' αυτό και άρα να είναι καλό σε αυτό, και εκείνο, και το άλλο μέρος του σώματος, κλπ κλπ.

Μάλιστα είναι τέτοιο το ενδιαφέρον που έχει τραβήξει που ακόμη και η πολιτική ζωή του τόπου έχει στρέψει το βλέμα της (το ροφίσιο ομολογουμένως) στο γιαούρτι. Παρατηρείται ότι όλο και περισσότεροι πολιτικοί το πλησιάζουν για να το εξετάσουν από κοντά. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Αμέσως αμέσως το χθεσινό παράδειγμα του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης στα Καλύβια.



Πήγε άρον άρον να κρυφτεί στην ταβέρνα μην τυχόν και φέρουν κι άλλα, οπότε δεν ξέρω αν μαζί με το γιαουρτάκι ζήτησε να βάλουν κι ένα μικρό μεζεδάκι στα κάρβουνα για να το συνοδεύσει.




Κι άλλοι παλαιότερα είχαν την τιμητική τους:


Αλαβάνος

Ψωμιάδης


Αντώναρος



Από κάτι τέτοιες αθλοπαιδίες είναι που προκύπτει σε γενικές γραμμές η ικανοποίηση που αναφέρει ο τίτλος.

Βέβαια ορισμένοι είναι ακατάδεκτοι. Μη σου πω ότι αποφεύγουν κιόλας...


Πάντως σιγά σιγά φημολογείται ότι οι πολιτικοί γίνονται όλο και πιο δεκτικοί σε μία τέτοια προσέγγιση, μια και... υπάρχουν και χειρότερα:




1 σχόλιο: