Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Και θέλετε και φλόγα ρε κάφροι...

Ο παπαράκος που έχουνε βάλει αφεντικό στο μαγαζί "βρετανικό μουσείο", ο Νιλ ΜακΓγκέγκορ, λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι "παλικάρια; τα μάρμαρα είναι δικά μου, κι άμα θέλω σας τα δανείζω κιόλας".
Τι λες ρε παπαράκο, σοβαρά;

Το παρακάτω άρθρο είναι από το newsbeast, με τίτλο "Τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα"

"Την άρνηση του Βρετανικού Μουσείου να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα για να τοποθετηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης επανέλαβε ο διευθυντής του μουσείου Νιλ ΜακΓγκέγκορ, υπενθυμίζοντας πως έχει προσφερθεί να τα δανείσει στην Ελλάδα για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Μιλώντας στην εφημερίδα «The Australian» o Νιλ ΜακΓκρέγκορ, υποστήριξε ότι το πιο κατάλληλο μέρος για τη φιλοξενία των γλυπτών είναι το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο είχε πάντα στόχο να ωθεί κάθε φιλομαθή άνθρωπο να ερευνά τους διάφορους τρόπους με τους οποίους ο κόσμος είναι οργανωμένος σε κοινωνίες.

Το Βρετανικό Μουσείο φιλοξενεί περισσότερα από 10 εκατομμύρια πολύτιμα και σπάνια αντικείμενα, έχει στο δυναμικό του πάνω από 1000 άτομα, ενώ οι επισκέπτες του ανέρχονται στα σχεδόν 6 εκατομμύρια το χρόνο.



«Η παρουσίαση εκθεμάτων από διαφορετικές κουλτούρες μαζί -το ένα δίπλα στο άλλο- δίνει την ελπίδα για την προώθηση της κατανόησης και της ανοχής διαφορετικών πολιτισμών», δήλωσε ο Μακ Γκρέγκορ και χαρακτήρισε «αναμφισβήτητα τον καλύτερο» τον αθηναϊκό τρόπο διακυβέρνησης μιας κοινωνίας όπως υπήρχε στην αρχαιότητα. Πρόσθεσε όμως ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι υπήρχαν και άλλοι τρόποι δημιουργίας μιας αρμονικής κοινωνίας, όπως στην Κίνα και την Περσία." 

«Στην Αθήνα τα μάρμαρα μπορούν να θεωρηθούν κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και στο Λονδίνο κομμάτι της ιστορίας του κόσμου», δήλωσε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, σημειώνοντας πως «είναι σημαντικό να θυμόμαστε -και ιδιαίτερα εμείς οι Ευρωπαίοι- ότι η ελληνική ιστορία είναι μία ανάμεσα σε πολλές άλλες, οι οποίες δεν είναι καν ευρωπαϊκές. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος νομίζω να θεωρήσουμε ότι η Μεσόγειος είναι το κέντρο του κόσμου, το οποίο δεν είναι».

Ρε βλακάκο! Ποιος σου είπε ότι μπορείς να δανείσεις κάτι που δεν είναι δικό σου και που πριν τόσα χρόνια μιά άλλη λούγκρα από τη φάρα σου σκέφτηκε να καπηλευτεί;

Τώρα βέβαια, συγνώμη, εσύ το κάνεις για να "ωθήσεις κάθε φιλομαθή άνθρωπο να ερευνά τους διάφορους τρόπους με τους οποίους ο κόσμος είναι οργανωμένος σε κοινωνίες". Συγνώμη. Τώρα νιώθω λίγο καλύτερα για την κλοπή.

Επίσης, αφού οι λόγοι σου είναι καθαρά ανθρωπιστικοί, προσφορά στη γνώση και στον άνθρωπο και άλλες τέτοιες παπαριές που αμφιβάλω αν τις πιστεύεις, τότε δώσε σε μας τις εισπράξεις.

Αλλά μάλλον πρέπει να το δικαιολογήσουμε το παιδί, γιατί αν φοβάται μη νομίσουμε ότι η Μεσόγειος είναι το κέντρο του κόσμου, τότε μάλλον καλό μας κάνει... Μη φουσκώσει κι ο εγωισμός μας... Που ΄σαι φιλαράκο; Ευχαριστούμε! Αλήθεια!

Ξέρεις τι πιστεύω εγώ;

Από τη στιγμή που φέρεστε λες και δεν καταλαβαίνετε ποιο είναι το λογικό, ειδικά όταν μιλάμε για κάτι που αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά μιας ξένης για εσάς χώρας, θα έπρεπε κι εσάς να σας συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο μπας και καταλάβετε.

Τι θέλετε να κάνετε του χρόνου; Ολυμπιακούς αγώνες;
Και τι είπατε;
Δεν έχει επιστροφή των μαρμάρων;
...
ωραία.

Δεν έχει φλόγα!!!



Ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο για την εξτρατεία για να γυρίσουν πίσω τα μάρμαρα:
Κι εδώ η ιστοσελίδα: http://www.bringthemback.org/

2 σχόλια:

  1. Έχει καταντήσει κουραστικό αυτό το ανέκδοτο με την επιστροφή των γλυπτών της ζωοφόρου του Παρθενώνα. Όχι γιατί είναι ελάσσονος σημασίας, αλλά γιατί σε δεκάδες μουσεία στην Ευρώπη και Ασία βρίσκονται μνημεία του μακροβιότερου πολιτισμού στον κόσμο και κανείς δεν ασχολείται με αυτά. Κολλήσαμε στα Γλυπτά (κι όχι μάρμαρα) του Παρθενώνα και αγνοούμε τα μνημεία της αρχαίας Ελληνικής Τέχνης και Γραμματείας τα οποία βρίσκονται εκτός Ελλάδος. Αλλά αν επιμένεις για τα γλυπτά του Παρθενώνα μπορούμε σε ένα μήνα να τα έχουμε πίσω. Να φτιάξουμε ένα μουσείο αφιερωμένο στον πολιτισμό των πισωγλέντηδων της Γηραιάς Αλβιόνας. Θα ξεκινήσουμε γύρω στο 200 π.Χ. όπου τρώγανε βελανίδια και σκουπιζόντουσαν με φύλλα. Επόμενο ιστορικό γεγονός θα είναι οι τρεις δοιμιρίες ρωμαίων λεγεωνάριων που κατέλαβαν το νησί και σφάζανε τους ανθρωποπιθήκους για πλάκα. Ακολουθεί η αποχώρηση των ρωμαίων γιατί σιχαθήκανε τη βροχή που δεν σταματούσε όλο το χρόνο (είχε φτάσει στο σημείο να βρέχει ακόμα και μες στα σπίτια, ούτε ντους δεν μπορούσαν να κάνουν). Ο μεσαίωνας θα έχει αναφορές στους σάξωνες και στους βίγκινγκς που περνώντας αφήνανε στρατιές από μπάσταρδα, στις εμφύλιες διαμάχες που συντάραξαν τον τόπο-20 νοματαίοι από τη μια με ξύλα και 20 από την άλλη με πέτρες-. Η αναγέννηση ακολουθεί το μεσαίωνα και τα κυριώτερα επιτεύγματα είναι η αγχόνη, η δουλεία και το λεπίδι με το οποίο έσφαζαν κακομοίρηδες σε όλα τα μήκη και πλάτη. Η σημερινή Μ. Βρεταννία θα εκπροσωπείται από τα στρινγκ του Μπέκαμ, τους κουβάδες στο στοίχημα και την κατεχόμενη Β. Ιρλανδία και Σκωτία. Η είσοδος στο μουσείο θα είναι δωρεάν και θα διαφημίζεται νύχτα μέρα. Προκειμένου να μας αναγκάσουν να το κλείσουμε, θα μας δώσουν τα γλυπτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή