Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Αληθινές ιστορίες: Πυξ Λαξ - πως επέζησα από συναυλία τους.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω βρεθεί ποτέ σε μεγάλη συναυλία (το ΟΑΚΑ ήταν ουσιαστικά γεμάτο) αλλά κι αυτό που είδα, δεν μπορώ να πω ότι το περίμενα.

Δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε τη μικρή ιστορία μεγάλη.

Τα δεδομένα είναι μπροστά στα μάτια μας.

Σαφώς και είναι ένα πολύ γνωστό συγκρότημα, με πολύ γνωστές επιτυχίες, πολλά χρόνια τώρα, με πάαααρα πάρα πολλούς θαυμαστές, πολλοί έχουν μεγαλώσει με αυτά τα τραγούδια κλπ κλπ, τα ξέρουμε αυτά.

Δεν μπορούν όμως να αποτελούν δικαιολογία για τα ακόλουθα:

1. Όλη η συναυλία ήταν μία ατελείωτη βαβούρα από τα απίστευτα υψηλά μπάσα. Σαν κάτι αυτοκίνητα που περνάνε στο δρόμο και όλο το πορτ-μπαγκάζ είναι το γούφερ και νομίζεις ότι γίνεται σεισμός, αλλά δεν μπορείς να ακούσεις τίποτα άλλο. Κάτι τέτοιο.

2. Τα υπόλοιπα όργανα τα διέκρινες με δυσκολία. Άκουγες μια γενικότερη αρμονία, αλλά δύσκολα έβγαζες μελωδία. Γι΄αυτό και πολλά τραγούδια έφταναν στη μέση - που λέει ο λόγος - για να καταλάβω ποια ήταν.

3. Το μουσικό ντύσιμο των τραγουδιών σε σχέση με αυτά που όλοι ακούμε στα CD δεν είχε καμία σχέση. Έλλειπαν όλες αυτές οι μικρές λεπτομέρειες και οι διάλογοι μεταξύ των οργάνων που έδιναν μουσικό νόημα στο κομμάτι. Λες και όλα καλύπτονται από το "Δεν έχει σημασία πόσο άσχημα παίζω, αρκεί να παίζω ΔΥΝΑΤΑ".

4. Ακόμα και τα πολύ ήρεμα τραγούδια όπου 2 κιθάρες έφυγαν από τη σκηνή και ήρθαν κοντά στον κόσμο, και έπαιζαν μόνες τους, ήταν μία από τα ίδια. Καμία ιδιαίτερη μουσική υποστήριξη με μελωδία. Ήταν λες και ήμασταν παρεάκι στο κάμπινγκ και οι 2 κιθάρες έπαιζαν ακόρντα για να τραγουδάει η παρέα.

5. Υπήρχε αυτό το τραγικό του live, το "δεν ακολουθώ ακριβώς το τραγούδι όπως το έχουμε ηχογραφήσει, τραβάω και λίγο τη φωνή μου, αλλάζω και λίγο τη μελωδία, δεν το παίζω και ακριβώς όπως το έγραψα, φωνάζω και λίγο παραπάνω χάνοντας τη μελωδία του στίχου, γιατί πως να το κάνουμε, είναι live και έχω παθιαστεί με την αγάπη σας, οπότε μπορώ να γ@μήσω λίγο το τραγούδι".

Βέβαια έχουμε παραβλέψει το γεγονός ότι ακούσαμε 48 μπαλάντες στα 49 τραγούδια σύνολο και αναρωτιώμουν πόσο κοφτερή μπορεί να είναι η πλάτη της καρέκλας αν σπάσει ώστε να κόψω την καρωτίδα μου, αλλά τέλος πάντων, αυτά τα τραγούδια έχουν. Ακόμα και τα έντονα και δυνατά σημεία, είχαν αργό τέμπο.

Και για να μη μακρυγορούμε, ορίστε και μερικά γραφήματα που δείχνουν πιο παραστατικά τη χθεσινή εικόνα:




Υπήρχαν και κάτι παιδιά που μέσα στην έκσταση της θείας μουσικής ήρθαν πιο κοντά. Άλλοι είπαν ότι "έπαιζαν ξύλο", αλλά άμα θες να είσαι κακός, τέτοια πράγματα λες.

Πάντως ο κόσμος διασκέδασε.

Ευχαριστούμε Πυξ Λαξ!

Και στην επόμενη με το καλό!

15 σχόλια:

  1. Apapapapa gkrinia!!! Mia xara itan i synavlia!!! Ta parales ligoulaki ... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ για την ποιότητα του ήχου, ήταν απαίσια. Η σειρά των τραγουδιών επίσης τυχαία. οι ερμηνείες σε δεύτερες φωνές. Όμως αυτό το συγκρότημα είναι κάτι παραπάνω. Είναι μια γενιά. Please διάβασε την άποψή μου στο
    http://greece-in-greed.blogspot.com/2011/07/live-athens-oaka-13072011.html
    και ίσως συμφωνήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν διαφωνώ.
    Άλλωστε όπως είπα και στην αρχή, κάποια πράγματα για τους Πυξ Λαξ δεν αμφισβητούνται.
    Απλώς στη συναυλία αυτή, ίσως δεν ήταν οι Πυξ Λαξ που έπρεπε να είναι.
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε μου επιτρέπεις να χρησιμοποιήσω τα γραφήματά σου σε σχετικό ποστ μου; Μπορώ να τα φτιάξω και μόνη μου, απλά θα μου γλιτώσεις χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΛΕΟΣ ΡΕ ΦΙΛΕ ΑΜΑ ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΣ ΤΙ ΠΗΓΕΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ?ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ!ΑΝΥΠΟΜΟΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΒΡΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μπορει να εχεις και δικιο !!! αλλα να σου πω κατι !!! εφοσον σου αρεσουν οι πυξ λαξ -σε ποιον δεν αρεσουν- γτ εκατσες και εκανες ολο αυτο που βλεπουμε παραπανω !!! συνηθως στις τοσο μεγαλες συναυλιες υπαρχουν και μεγαλα προβληματα !!! και το οτι το κανες μια μερα μετα ... δηλ. ουτε προγραμματισμενο να το ειχες ρε παιδι μου !!! τεσπα ελπιζω στη σαλονκη να ναι καλυτερα απο οτι παρουσιαζεις !!! αν και δεν εχει και τοσο μεγαλη σημασια σε μια τετοια συναυλια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. επισης οι πυξ λαξ κανουν τις συναυλιες στη μνημη του μανου ξυδους που πεθανε !!! ποσα χαρουμενα κομματια να πεις οταν το συγκροτημα σου ειναι μειον ενας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κοίτα, βασικά, προγραμματισμένο, δεν το είχα... Στην πορεία της συναυλίας μου ήρθε η ιδέα. Και το ότι το έκανα, δε λέει και τίποτα.. Απλώς είμαι γκρινιάρης και μου αρέσει να γκρινιάζω.
    Αυτός που ήταν στην αρένα, λογικά είχε καλύτερο ήχο και το απόλαυσε περισσότερο...
    whatever...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. και στη Θεσσαλονικη απο ποιοτητα ηχου/επιλογη τραγουδιων/ερμηνεια ηταν το ιδιο.. δυστυχως γτ πιστευω πολλοι, οπως κι εγω, την περιμεναν αυτη τη συναυλια εδω και καιρο..παρολαυτα μετραει το συγκροτημα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. παιδια απο οτι καταλαβα παιζει ρολο η θεση !!! πηγα χτες και ημουν απο τους πρωτους !!! ηταν ολα τελεια και τιποτα δεν ισχυε για τον κακο ηχο τον αργο ρυθμο και τις ερμηνιες !!! ηταν ολα καταπληκτικα !!! ο ανωνυμος δυο ειμαι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. hi
    εγω πηγα στο live στη θεσσαλονικη και απο οτι καταλαβαινω ηταν το ιδιο πραμα το μπασο και τα drumms ηταν υπερβολικα δυνατα οι 2 ηλεκτρικες ηταν πολυ δυνατα και επαιζαν συγχορδιες ,powerchords και που και που κανενα solo , οι ακουστικες που ηταν πολυ βασικες δεν ακουγοντουσαν καθολου και 0ι τραγουδιστες δεν τραγουδουσαν αλλα μιλουσαν με αποτελεσμα πολυ πολυ βαβουρα το μονο καλο που ακουγοταν ηταν το ακορντεον και λιγο τα πληκτρα

    ανωνυμος 3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. σορυ αλλα μαλλον σε αλλη συναυλια ησουν !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μα φυσικά θα είναι τα 48 στα 49 μπαλάντες αφού δεν έχουν τίποτα άλλο εκτός από μπαλάντες που μιλάνε για ανεκπλήρωτους έρωτες, αγάπες, παιδική νοσταλγία κ.α.!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή